Sabtu lepas, p shopping barang dapur kat Aeon Big Alamanda. Cadangnya nak beli tulang untuk dibuat sup. Tapi hubby terjumpa itik pulak. Tu 1st time jumpa itik yang belum masak lagi. So tanpa pikir panjang kami pun ambil seekor. Harga lebih kurang RM31 dengan berat 3+ kg..
Esoknya tu cuba la masak itik. Pagi tu pekena nasi lemak dan itik goreng.. hurmmm yummy.. tapi daging agak liat. ok, pastu cubaan untuk melembutkan daging itik pulak dengan cara merebus. tup2 terlebih rebus sampai daging hampir2 terlerai dari tulang.. pastu hubby cakap tak sedap sebab dah tak bau n rasa macam itik. padan muka.. sape suruh tak google dulu cara2 lembutkan daging. haha..
Next hidangan itik hubby request suh buat kari itik. So another cooking experiment in the house .. Meh kaji resepi2 yang ada n try the simplest one. hehe..
No comments:
Post a Comment